In aşteptarea vremurilor mai cu soare care fac zăpadă să se topească pe creste visez la Banda Rosie, la autostrada Carpaţilor, remarcări, la munca cot la cot, la găleata-n mână, la creste împădurite, la sufletzelle, la prieteni cu zâmbetul pe buze – cei alături de care am muncit toată vara trecută la umbră de codru des, în soare de gol alpin, pe ploaie, vânt, ceaţă şi noaptea uneori.
Pour le connaisseur, veteranii remarcărilor adică, pun cenuşă-n cap şi recunosc. În febra creaţiei (adică opera de arta de mai sus) am ignorat toate instrumentele necesare. Dar când o să se întâmple cu adevărat o să fie conform procedurii, cu şablon, cu acte-n regulă.
Dacă sunteţi la început de drum şi sunteţi curioşi cu ce se mănâncă o acţiune de remarcare in care devii prieten bun cu bidineaua iar găleata e o prelungire firească a mâinii vă las cu cuvintele lui Florin, să trăiţi şefu, să vă lucească fain epoleţii…
Fiecare acţiune de remarcare are particularităţile sale, legate de specificul zonei de lucru, de perioadă, de numărul de participanţi sau starea traseelor de remarcat. În general participarea presupune:
- să aveţi dorinţa de a participa şi de a face, veselia şi bună-dispoziţie constituie avantaj;
- să deţineţi un minim de echipament montan, care, de regulă, este menţionat în textul invitaţiilor de participare;
- să aveţi o condiţie fizică/stare de sănătate care să permită parcurgerea traseelor descrise, uneori cu greutăţi suplimentare faţă de bagajul personal, constând în materialele necesare acţiunii;
- să vă asiguraţi alimentele necesare pentru perioada acţiunii, precum şi minimul de trusă medicală, mai ales în cazul în care urmezi un tratament;
- să încheiaţi un contract de voluntariat cu AMC în baza căruia vă vor fi recunoscute competenţele dobândite şi/sau vă pot fi rambursate o parte din cheltuielile făcute pentru participare (transport, cazare, masă);
În ceea ce priveşte desfăşurarea propriu-zisă a activităţii, spuneam mai sus, variază de la caz la caz. Dar situaţiile cele mai des întâlnite pot fi următoarele:
- întâlnirea participanţilor se va face, de regulă, la poalele masivului în care vom desfăşura acţiunea, pentru o ascensiune în comun, ca să putem distribui echitabil şi după puteri, sarcinile de transport. Şi ca să reunim cât mai curând ceea ce va deveni, în cele mai multe cazuri, un grup de prieteni.
- acţiunea se va organiza cu o tabără de bază, dacă e posibil într-o cabană turistică sau în corturi. La tabăra de bază vor fi transportate cele mai multe din materialele necesare
- de la tabăra de bază refacerea traseelor va fi făcută de echipe independente, coordonate în general de membri ai Asociaţiei Montane Carpaţi, cu întoarcere în tabăra de bază la terminarea sarcinilor;
- atunci când traseul de refăcut este liniar acţiunea de refacere se poate face şi simultan cu deplasarea taberei pentru noaptea următoare;
- munca propriu-zisă constă, în general, în refacerea marcajelor turistice prin vopsire, înlocuirea săgeţilor indicatoare, plantarea stâlpilor de marcaj, defrişarea vegetaţiei sau îndepărtarea doborâturilor din potecă, conturare sau consolidare a potecii, refaceri de lucrări de zidărie. Plus munci conexe, când e cazul: bucătar, paznicul corturilor sau fotograful oficial al expediţiei. Şi cronicarul ţin eu să adaug, e foarte important cronicarul.
- uneltele mânuite sunt, în general, la îndemâna fiecărui participant, cu condiţia manevrării cu atenţie: rucsac, pensulă, ciocan, sapă, lopată, rangă, chei fixe, fierăstrău etc. Pe măsură ce gradul de pericol în exploatare creşte (secure, drujbă) utilizarea e permisă cu tot mai multe restricţii, conform dictonului latin care zice: safety first!
Părţile şi mai frumoase ale acţiunilor sunt cele de seară, în jurul focului de tabără. Dar surprizele cele mai plăcute dintr-o tabără de remarcare vă las să le aflaţi la faţa locului.
Dacă doriţi să participaţi ca voluntar în vreuna dintre activităţile de remarcare organizate de Asociaţia Montană Carpaţi sau, pur şi simplu să primiţi informaţii referitoare la activităţile asociaţiei, te rugăm să te înregistrezi în baza noastră de date, completând formularul de înscriere: http://asociatie.carpati.org/formular/voluntar-în-carpaţi/1/
Să ne vedem cu bine pe drumuri de munte, cu găleata-n mână în 2014 şi mai departe. Nu ne vom opri atâta timp cât muntele există!
Hi hi! Ar trebui sa-i faci reclama si pe grupurile de fanatice ale cosmeticelor, sa testeze machiajul marcaj-proof, plus:
Mersul pe jos face piciorul frumos,
mersul pe munte face piciorul subtire 🙂
Doamne, Claudia, nu-i mai da idei! La entuziasmul ei nestapanit e-n stare sa le incoloneze pe fete cu directia creasta Fagarasului! 😀
=)) pai fetele alea ar trebui sa fie cu atat mai pricepute la vopsit atata doar ca trebuie trasate reguli stricte: fara floricele, stelute, sclipici :))