În primul episod al seriei “Bulgaria de 1 mai” mi-am declarat intenţia ca a treia parte să se refere la Bulgaria cea făcută de mâna omului: Monumentul Buzludzha, ruinele de la Nicopolis, Arbanassi, Etara şi Bojentsi (regiunea Gabrovo). Între timp această a treia parte s-a mărit deoarece a fost greu să amestec în aceeaşi postare un monument comunist, vestigii romane, un muzeu etnografic şi un sat muzeu parţial locuit.
Mi-am permis să încep cu preferatul meu, monumentul Buzludzha. Această minunată şi ruinată farfurie zburătoare este cocoţată în vârful muntelui omonim (de fapt monumentul a preluat numele de la masiv) la o înălţime de 1,432metri. Apropos de farfurie zburătoare monumentul mai este cunoscut şi sub numele de Bulgarian UFO.
Ce avem noi aici?
am ales poza în care se află şi oameni ca să existe ordinul de mărime
Situat la 77km de Veliko Tarnovo Buzludzha e o atracţie turistică pe care o recomand din toată inima şi ţineţi cont că nu am recomandat multe la viaţa mea (n.a. Iezerache şi Siriu ce au mai beneficiat de recomandările mele atât de preţioase). Am înţeles că este în topul celor mai frumoase clădiri abandonate din lume. Chiar dacă nu ai ghid să îţi explice, iar un tur de monument (la exterior) îl termini în maxim un sfert de oră, OZN-ul cu antenă ce domină înălţimile îţi va rămâne pentru totdeauna în memorie.
Monumentul Partidului Comunist Bulgar a fost construit de către regimul comunist bulgar, evident. El comemorează evenimentele din anul 1891, când un grup de socialişti conduşi de Dimitar Blagoev s-a întâlnit în secret în această zonă. Întâlnirea a dus la fondarea Partidului social-democrat bulgar, un precursor al Partidului Comunist Bulgar.
Lucrările de construcţie au început în anul 1974. Pentru avea o fundaţie stabilă s-a folosit TNT, vârfului scăzându-i înălţimea de la 1441 metri la 1432 metri. Inaugurarea a avut loc în ziua de 23 august a anului 1981.
Bulgarian UFO
“Farfuria” are legătură cu turnul de lângă ea. De la cei 70 metri ai turnului o stea roşie, simbol al comunismului, domină înălţimile.
glorioase lozinci comuniste sunt scrise cu litere uriaşe stânga dreapta intrării
După anul de cotitură 1989 clădirea nu a mai fost îngrijită de către guvernul bulgar deteriorându-se rapid. Deoarece există riscul prăbuşirii acoperişului accesul publicului la interior a fost interzis. La vizita noastră din 2014 uşile erau închise dar unii dintre noi, perseverenţii, au reuşit să intre. Nu le-ar fi trecut prin cap să pătrundă înăuntru dacă nu ar fi văzut mai mulţi oameni plimbându-se prin clădire, unii fiind chiar în vârful turnului cu steaua roşie. Aşa că cel mai încăpăţânat dintre noi s-a învârtit în jurul ozn-ului de cel puţin 10 ori cred până a găsit fisura din matrice. Glumesc, fisura era de fapt o ditamai gaura.
Eu nu am intrat pe motiv de frică. La acea gaură nu te aştepta covorul roşu, trebuia să faci puţină echilibristică cu nişte ţevi dedesubt care erau bineînţeles îndreptate în sus precum ţepuşele din filmele cu Indiana Jones. Curajoşii s-au întors cu poze ce m-au făcut să regret că nu am avut mai mult sânge-n instalaţie… dar cine sunt eu să mă pun cu instinctul meu de conservare.
Tavanul puternic degradat încă îşi mai poartă motivul central: Secera şi Ciocanul
Peste 500 metri pătraţi de mozaicuri redau portrete ale liderilor comunişti şi scene emblematice acelor vremuri. Trupe de soldaţi, muncitori şi muncitoare în uzine, mame destoinice şi agricultori imbodobesc pereţii. Portretele lui Engels, Marx ş Leniin încă veghează arena dedicată ceremoniilor. Portretul lui Todor Zhivkov (lider al Republicii Populare Bulgaria de la 4 martie 1954 până la 10 noiembrie 1989) a fost şters în întregime. Lângă el, încă intact, se înfăţişează mai sus menţionatul Dimitar Blagoev (fondatorul socialismului bulgar) şi Georgi Dimitrov (primul lider al Bulgariei comuniste în perioada 1946 – 1949).
În stânga imaginii Todor Zhivkov, Dimitar Blagoev şi Georgi Dimitrov
Acoperişul s-a deteriorat într-un ritm accelerat permiţând ploii, zăpezii şi luminii să pătrundă în clădire.
Engels, Marx şi Lenin
Ca fapt divers aici a fost filmat videoclipul melodiei Riddles al trupei Kensington. Până să scriu articolul nu auzisem de această trupă, noroc cu monumentul. Nici melodia nu e chiar rea, deşi numai cântec comunist nu e. Lenin şi Marx probabil se răsucesc în mormânt dar Ce să faci. N-ai ce să faci.
Buzludzha, communism at its finest!
Interesant 🙂