S-a întâmplat acum mult timp (iulie 2011) şi oricât m-am ţinut să nu uit şi să scriu mai repede nu a fost să fie. Cele înşirate mai jos sunt sumare amintiri ale unei ture în Munţii Făgăraşului, de la Bălea la Podragu dar mai ales înapoi. Dacă la dus am ales Banda Roşie traseul de creastă, la fel ca în 2008, la întoarcere pentru diversitate am optat pentru traseul prin căldări, pe la Lacul Podrăgel. “Cât de greu poa’ să fie?” am exclamat plină de încredere în timp ce analizam harta agăţată într-un cui pe peretele cabanei Podragu.
Nu au trecut 12 ore până am aflat cum stă treaba cu diferenţele de nivel şi trecerile dintr-o căldare în alta. Cum e să ajungi sus în buză, să vezi jos în vale, să te uiţi sus în buza cealaltă unde trebuie să ajungi şi să îţi dai seama că doar dacă ai aripi poţi să faci acea linie dreaptă imaginară, iar realitatea e cu suişuri şi coborâşuri accentuate sau mai degrabă invers.
Poza e făcută la Curmătura dintre Lacuri. Trebuia să ajungem la Fereastra Zmeilor
În detaliu traseul a fost: Cabana Podragu (2136 m) – Curmătura dintre Lacuri (2270 m) – Căldarea Podrăgel (1957m) – Strunga Podrăgelului (2153 m) – Căldarea mare a Arpaşului (Vârtopului) şi Căldăruşa Frunţii – Muchia Frunţii – Căldarea Pietroasă – Portiţa Arpaşului (2175 m).
Adică aproximativ 100m diferenţă nivel urcare până la Curmătura dintre Lacuri din Muchia Podragului şi 300m coborâre până la Lacul Podrăgel, iar 200m urcare până în Strunga Podragelului şi 200m coborâre în Căldarea Arpaşului, iar 200m urcare în Muchia Frunţii şi 100m coborâre în Căldarea Pietroasă şi în final 100m diferenţă de nivel în urcare până în Portiţa Arpaşului şi Fereastra Zmeilor. Iar drumul nu s-a oprit acolo, coborârea a continuat până la Cabana Capra dar oricum nu mai conta.
Cabana Podragu (2136 m) văzută din Curmătura dintre Lacuri (2270 m)
Traseul e marcat cu Cruce Albastră. În multe cărţi scrie Bandă Albastră doar ca eu l-am parcurs pe marcajul Cruce. Probabil a fost schimbat între timp şi ghidurile / hărţile nu au fost reeditate, actualizate. Mai trebuie studiat. L-am parcurs în aproape 4 ore, în ritm lejer, cu multe pauze.
Mi-a plăcut mult sus în deal la Curmătura dintre Lacuri deoarece ai perspectivă şi spre Căldarea Podragului şi spre cea a Podrăgelului, la Lacul Podrăgel peisajul te face să crezi că eşti în Noua Zeelandă. Acolo am văzut şi o marmotă ce n-a stat prea mult la poze. Mi-a plăcut şi urcarea în Strunga Podrăgelului că e abruptă, transpiri, ridici genunchii la piept dar ajungi repede sus.
Lacul Podrăgel
Lacul Podrăgel, unde peisajul te face să crezi că eşti în Noua Zeelandă
Urcarea spre Strunga Podrăgelului
Lacul Podrăgel
Ce nu mi-a plăcut în schimb a fost coborârea în Căldarea Arpaşului, lungă şi solicitantă pentru genunchi, şi apoi urcarea în Muchia Frunţii care părea că nu se mai termină. Din fericire peisajul e încântător şi am avut parte şi de o întâlnire cu o capră neagră, cu ochii zgâiţi pe ea am uitat o perioadă de urcuş, trecând timpul mai repede. Iar la final Căldarea Pietroasă, sub creasta Portiţei Arpaşului, e bomboana de pe colivă. Lungă ca o zi de post, îi vezi în depărtare finalul şi te întrebi când o să ajungi tu acolo. Din fericire viaţa bate imaginaţia şi se parcurge relativ uşor.
Căldarea Arpaşului
Coborârea în Căldarea Arpaşului
Valea Arpaşului
Căldarea Pietroasă
Fereastra Zmeilor
Nu are rost să povestesc restul traseului deoarece l-am descris cu altă ocazie, când aveţi timp daţi un ochi pe articolul cu Restaurarea Monumentului Nerlinger şi veţi găsi tot ce doriţi şi ceva în plus.
Iar ca de final câteva informaţii care mi s-au părut interesante despre lacurile din circul glaciar (aka căldarea) Podragu. Lacul Podragu Mare este situat la o altitudine de 2140m şi este cel mai adânc din masivul Făgăraşului (15.5m adâncime). Tot acolo se mai găsesc 4 lăculeţe fără nume: 1, 2, 3 şi 4. Lacul 1 este situat la 2165m altitudine, mai sus de lacul mare pe drumul spre Şaua Podragu, după 10 minute de urcare lejeră pe dreapta. Lacul 2 e acea băltuţă din stânga lacului mare, în partea de sus. Al 3-lea lac este cel alimentat din lacul mare, puţin mai jos de barosan. Al patrulea lac este mai jos şi e poluat, acolo se deversau (nu ştiu dacă se mai întâmplă) resturi de la Cabana Podragu.
Lacul 1 din Căldarea Podragu
Lacul Podragu Mare şi măgăruşii
Podragu Mare şi lacurile 2, 3 şi 4
Lacul 4
Instantaneele sunt realizate de Luminita, Irina şi persoana mea.