El Teide – ziua cea mare

  • by

Ziua 7 – Duminică 07.04.2019

Padre Teide, vulcanul cu peisaje marţiene, a fost motivul principal al excursiei în Tenerife. Ca să urci până în vârful său, la 3718m, îţi trebuie un permis de intrare care se procură gratuit de pe site-ul https://www.reservasparquesnacionales.es. Acesta asigură accesul pe “Traseul Telesforo Bravo” (#10 în rețeaua parcului) de lungime aproximativ 650m şi diferenţa de nivel 163m care leagă La Rambleta (3555 m – locul până la care ajunge telecabina) de vârf (3 717,98 m). Permisul trebuie luat cu mult timp înainte deoarece locurile sunt limitate şi numărul doritorilor foarte mare. Noi l-am luat în ianuarie, cu aproape trei luni înainte, şi erau deja locuri date în anumite zile, cele de la sfârşitul săptămânii în special. 

Odată ce ai rezolvat cu permisul poţi să începi sesiunile intense de mătănii şi rugăciunile la divinitatea în care crezi deoarece traseul este deschis funcţie de starea vremii, cum se strică puţin cum se taie macaroana şi stai şi te uiţi frumos de departe. În primăvară, când am fost noi, loteria a fost la cote maxime. Aveam permis în ziua de joi 4 aprilie, între orele 13-15, sperând să fie o alegere norocoasă. Se pare că nu a fost aşa. Nu doar traseul a fost închis, nici telecabina nu a funcţionat. Şi nu doar în ziua aceea ci în majoritatea zilelor în care ne-am aflat în Tenerife. În fiecare dimineaţă a sejurului, în timp ce savuram cafeaua (proastă fie vorba între noi), intram pe pagina de facebook Volcano Teide şi acelaşi mesaj mă întâmpina: Please be informed that Teide Cable Car will be closed today because of adverse weather conditions. 

Ne luasem gândul de la vârf înainte de ziua cu rezervarea, 4 aprilie, deoarece era evident că ultima partea a traseului va fi pe o perioadă nedeterminată închisă. Ne doream măcar cu telecabina să urcăm până la Rambleta. Ultima fisă era duminică aşa că în dimineaţa acelei zile, în timp ce serveam a doua cafea, am intrat pe pagina de facebook Volcano Teide şi… minune de la Dumnezeu: funcţiona telecabina. Repede repede am cumpărat bilete online pentru perioada orară 13.30 ca să avem timp să ajungem printre multe pauze de poze. Pentru că au fost nenumărate.

Tenerife-01-Teide-Vulcano
Tenerife-03-Teide-Vulcano

Parcul Național Teide este cel mai popular parc național din Spania și Europa. Este al 8-lea cel mai vizitat parc național din lume, cu aproximativ 3 milioane de vizitatori anuali. Din 1954 Teide a primit statutul de Parc Naţional iar din 2007 a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Tenerife-06-Teide-Vulcano

Sunt multe puncte de belvedere pe drum unde poţi parca liniştit şi poza în voie

Tenerife-02-Teide-Vulcano

Sau îţi poţi face un selfie cu minunatul 

Tenerife-07-Teide-Vulcano

Pico del Teide se ridică până la altitudinea de 3.718m fiind cel mai înalt vârf şi din Spania şi din toate insulele Oceanului Atlantic.

Tenerife-09-Teide-Vulcano

Culorile valurilor de magmă variază de la negru la maroniu, stacojiu şi gălbui funcţie de era în care au avut loc erupţiile, începând cu 60 de milioane de ani în urmă.

Pe un panou aflat la punctul de belvedere am găsit “Teoria alunecărilor cauzate de gravitaţie” care explică formarea Văii La Orotava şi Căldării Las Cañadas. 

În antichitate, vârfurile din Tenerife erau reprezentate de diferiți vulcani care nu mai există astăzi, formând o structură uriașă pe care geologii o numesc Edificio Cañadas. Cu mai mult de 500.000 de ani în urmă o alunecare masivă a creat Valea La Orotava, care se întinde până la ocean, lăsând zona foarte instabilă.

Mai târziu, în urmă cu aproximativ 170.000 de ani, s-a format Căldarea Las Cañadas când un alt colaps masiv a determinat Edificio Cañadas, vârful insulei, să se prăbușească în mare acoperind fundul oceanului cu o avalanșă de roci. Această a doua alunecare masivă, care a străbătut ceea ce a devenit Valea Icod La Guancha, a fost urmată de o activitate vulcanică care continuă și astăzi, deși trec secole între erupții. Ulterior prăbuşirii reactivarea activităţii vulcanice a determinat apariţia vulcanilor Teide şi Pico Viejo în interiorul Las Cañadas. Lava emisă de-a lungul timpului a umplut lent imensa depresiune.

Ajunşi la punctul de plecare al telecabinei ne-am felicitat pentru inspiraţia de achiziţionare online a biletelor deoarece în jur de orele 13.00 erau epuizate toate urcările pe acea zi. Erau foarte mulţi turişti, multe maşini în parcare. Noi am găsit loc liber ca să lăsăm maşina într-o parcare departe de telecabină, de unde am făcut 20 de minute urcare în ritm lejer.

Telecabina te urcă în 8 minute de la de la 2.350m la 3.555m unde se află punctul de belvedere La Rambleta. Referitor la răul de altitudine, la cât m-am panicat că o să îmi fie rău, că o să mă doară capul şi o să plesnească spectaculos, că o să mă prăbuşesc pe acolo nu am avut nimic. Aveam aceste îndoieli deoarece mai sus de 2544m cât are Moldoveanu al nostru nu urcasem până atunci.

Tenerife-10-Teide-Vulcano

De la punctul de belvedere La Rambleta poţi admira imensa căldare Las Canadas del Teide, cu diametrul de 17km, şi Valea Ucanca – un imens câmp de lavă solidificată.

Tenerife-13-Teide-Vulcano

Vedere spre vârful vulcanului de la La Rambleta

Tenerife-14-Teide-Vulcano

Toată partea de jos a imaginii ilustrează fluxul de lavă emis de către Teide în secolul 14 iar în centrul imaginii, zona micuţă închisă la culoare care pare a fi umbra unui nor, se află fluxul de lavă emis de Montana Rajada. 

Tenerife-17-Teide-Vulcano

În stânga stâlpului de telecabină se poate observa lava emisă de Montaña Blanca, zona închisă la culoare. În dreapta imediat se află rămăşiţele primului crater Teide iar în dreapta imaginii cealaltă zonă închisă la culoare este lava emisă de Pico Viejo, Vârful Vechi. 

Tenerife-18-Teide-Vulcano

După ce am terminat cu vizionarea de La Rambleta, cu puţin gust amar că nu am ajuns pe vârf dar fericiţi că măcar am urcat cu cabină până la belvedere, am coborât înapoi la bază, ne-am mai plimbat prin zonă, am mai urcat un deal, am mai făcut o panoramă. Zona e magnifică, nu îmi pot imagina cum era când clocotea lava în râuri pe acolo.

Tenerife-19-Teide-Vulcano
Tenerife-20-Teide-Vulcano

Ştiaţi că în Parcul Naţional Teide se testează roboţii care urmează să ajungă pe planeta Marte?

Tenerife-21-Teide-Vulcano
Tenerife-22-Teide-Vulcano

Padre Teide si Telecabina

Tenerife-23-Teide-Vulcano
Tenerife-25-Teide-Vulcano
Tenerife-26-Teide-Vulcano
Tenerife-27-Teide-Vulcano

Ştiaţi că în Parcul Naţional Teide s-au filmat scene din filmul Marţianul al cărui erou principal (băiatul cu cartofii) a fost interpretat Matt Damon?

Tenerife-28-Teide-Vulcano
Tenerife-29-Teide-Vulcano

Aceasta a fost ultima incursiune a bocancilor din imagine (cu Teide pe fundal), una dintre perechile mai vechi pe care le aveam în posesie. Am considerat că este un sfârşit onorabil pentru ei o ascensiune pe teren vulcanic, chiar dacă nu au ajuns până pe vârf.

La întoarcere am făcut un mic ocol prin Puerto de la Cruz oraş pe care nu am reuşit să îl vedem prea bine în prima zi când am fost la Loro Parque. Nici de data asta nu am avut prea multe realizări dar tot am reuşit să ajungem pe câteva străduţe. Bineînţeles că vizita a inclus şi achiziţionarea de suveniruri oraşul având multe magazine cu o ofertă bogată. Eu m-am ales cu tradiţionalul pahar de shot şi cu un tricou cu magnificul Padre Teide, tricou pe care îl port cu mândrie şi de fiecare dată fredonez refrenul melodiei Tenerife – Dj Sava feat. Misha deşi nu sunt fan al acestui gen muzical. Doar că melodia e molipsitoare.

Tenerife-31-Puerto-de-la-Cruz

Oceanul era agitat

Tenerife-32-Puerto-de-la-Cruz

Staţiunea Puerto de la Cruz a fost destinaţia preferată a turiştilor timp de multe decenii până în anii 1960 când s-au construit autostrada ce înconjoară insula şi aeroportul Tenerife Sur, ceea ce a dus la dezvoltarea rapidă a coastei sudice. Astfel Puerto de la Cruz şi-a păstrat atmosfera selectă, mai puţin comercială faţă de ce e în sudul insulei. 

Tenerife-33-Puerto-de-la-Cruz

Iglesia de Nuestra Senora de la Pena de Francia, principala biserică a oraşului. A fost construită în 1697.

Tenerife-34-Puerto-de-la-Cruz
Tenerife-35-Puerto-de-la-Cruz

Am găsit şi aici clădiri cu arhitectură tradiţională cu balcoane de lemn.

Tenerife-36-Puerto-de-la-Cruz

Punta del Viento

Tenerife-37-Puerto-de-la-Cruz
Tenerife-38-Puerto-de-la-Cruz
Tenerife-39-Puerto-de-la-Cruz
Tenerife-40-Puerto-de-la-Cruz
Tenerife-41-Puerto-de-la-Cruz
Tenerife-42-Puerto-de-la-Cruz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.