În a doua zi startul a fost la fel de matinal ca în prima. Noroc că a fost mai uşor să mă smulg din aşternuturi, refugiul Iezer oricât de primitor ar fi nu se compară cu o cabană. La ora 7:00, după micul dejun, am ţâşnit direct pe nemarcată către Vf. Iezerul Mare.
Traseul: Refugiu Iezer – Vf. Iezerul Mare 2462m. – Vf. Roşu 2469m. – Curmătura Bătrânei 2190m. – Spintecătura Păpuşii 2220m. – Şaua Grădişteanu 1975m. coborâre la cabana Cuca 1175m. unde ne-am cazat.
Spre Vârful Roşu
Noutatea turei pentru mine, precizată încă din titlul articolului, a fost porţiunea din Bătrâna până în Păpuşa cu Spintecătura Păpuşii. Pe creastă din refugiul Iezer până în Curmătura Bătrânei am mers în noiembrie 2010. Atunci de la Izvorul din Plai ne-am dat la vale pe Plaiul lui Patru cel lung ca o zi de post până la Cabana Voina. Iar porţiunea Vf. Păpuşa – Şaua Grădişteanu – Cuca am parcurs-o în decembrie 2011, Grădişteanu oferindu-mi cazne de neuitat. Genunchii nu îmi vor ierta niciodată acea incursiune. Şi nici pe aceasta din 2012, că la fel de dureroasă a fost coborârea Grădişteanului.
Din Curmătura Bătrânei poteca urmăreşte curba de nivel de circa 2100-2200 m pe sub vîrfurile puţin proeminente Frăcea (2242 m) şi Tambura (2294 m) coborînd în final spre adînca şi larga Spintecătură a Păpuşii (2 220 m alt.), semn distinctiv al acestor munţi.
IEZER – Ion Ionescu Dunareanu [1984]
pe curba de nivel de la 2100-2200 m
Păpuşa, o doamnă supraponderală
Culmea principală a Munţilor Iezer, în lungime de peste 40 km, se încovoaie înaltă şi voluminoasă, ca o imensă potcoavă, în jurul izvoarelor Rîului Tîrgului, altitudinea ei medie de peste 2200 metri fiind întreruptă nu numai de piscuri numeroase de peste 2300—2400 metri, dar şi de o curmătură adîncă şi largă, numită deosebit de plastic “Spintecătura Papuşii” şi care desparte cele două subunităţi ale masivului: Iezeru Mare şi Păpuşa.
IEZER – Ion Ionescu Dunareanu [1984]
Obârşia Văii Tambura
În zare se poate distinge coada lacului dinspre Portăreasa. Acolo am coborât în 2014 cu maşina, rugându-ne să fie drumul întreg, de sus de sub Vârful Obârşia prin Şaua Portăreasa. A fost o experienţă pe cinste, aş repeta-o dar pe picioare ca să savurez cum trebuie traseul.
2014. De la coada lacului către Spintecătura Păpuşii.
Coborârea spre Spintecătura Păpuşii
Urcarea din Spintecătura Păpuşii spre Păpuşa
Privind de jos în sus ascensiunea mi s-a părut grea dar odată pusă barba-n piept şi genunchii ridicaţi ritmic sus la piept nici nu am realizat când am ajuns în vârful pantei. Poteca nu ajunge până în vârful Păpuşa, îl ocoleşte pe la sud. Unii dintre noi au ales să vadă şi vârful dar eu nu am fost printre ei. Lipsa de vizibilitate şi vântul ce bătea cu mulţi kilometri la oră m-au făcut să bat pasul pe loc, ascunsa după un muşuroi, la o pauză de ciocolată Rom Excelent.
Închei cu o imagine surprinsă pe culmea Grădişteanu şi cu un îndemn. Mergeţi în Iezer Păpuşa, daţi năvală pe poteci. O să vă placă!
Orizonturile Iezerului
Fantastic, apreciiez atat de tare locuri ca astea, eu nu voi putea sa urc la ele.
Am avut și noi niște peripeții prin Munții Iezer Păpușa.
Ne planificasem cam mult pentru o singură zi, având în plan, după ce am urcat de la Cabana Voina pe Vârful Iezerul Mare, Vârful Roșu, să continuăm pe creastă până la Vârful Păpușa și să coborâm pe alt traseu.
Habar n-aveam pe atunci de “Spintecătura Păpușa”. Acum auzind sună cam înfiorător. 🙂
Doar suna infiorator, traseul e super ok. Si intr-adevar, v-ati planificat mult pentru o singura zi :). Sunt mari distantele in Iezer.