Lefkada, o croaziera de o zi pe Marea Ionica

Miercuri aveam programată după cum bine zice în titlu o croazieră cu prânzul inclus pe Marea Ionică. Catamaranul fusese recomandat şi antamat de Jerome la o sumă modică de 500 euro. Vremea era (încă) perfectă şi noi trecuţi de jumătatea concediului. Ca de obicei nu mă atrăgea “prea mult” o excursie pe apă dar cum toată gaşca mergea nu aveam încotro. Nu mi-a părut rău aşa cum nu mi-a părut rău nici peste un an când am făcut rafting pe Tara în Muntenegru. Totuşi raftingul a avut parte de mult mai multe emoţii.

lefkada croaziera (29)

lefkada croaziera (05)

Micul dejun nu l-am luat la vilă, ca tot ne obişnuise Ina cu mult iubitele şi prea gustoasele omlete, ci la o patiserie cafenea cu aer franţuzesc care dădea bine în aerul grecesc de vacanţă. Mâncarea a fost numa’ bună, cam cum am avut parte tot concediul din Lefkada.

lefkada croaziera (01)

lefkada croaziera (02)

lefkada croaziera (03)

lefkada croaziera (04)

Jerome a venit la timp cu tot cu pălăriuţa care îl făcuse celebru şi ne-a condus la ambarcaţiunea ce avea să ne fie casa pe valuri vreme de câteva ore. Matelotul de serviciu era un italian care îşi petrecea vara în apele greceşti câştigând ceva bani de pe urma turiştilor. După navigatul cu propria-i barcă (lucru care evident că îi făcea plăcere) următoarea ocupaţie practicată era gătitul pastelor pentru turişti (ce poţi să vrei mai mult la prânz decât paste gătite de un italian chit că îţi faci concediul în Grecia). Oricum mic dejunul fusese franţuzesc.

lefkada croaziera (09)

Catamaranul avea iniţial arborat doar steagul Italiei. Proprietarul ne-a întrebat de unde suntem şi în câteva secunde a găsit într-o cutie steagul României 🙂

lefkada croaziera (06)

bye bye Sivota

lefkada croaziera (07)

lefkada croaziera (08)

Matelotul nostru nu a fost cea mai vorbăreaţă persoană întâlnită în Lefkada deşi era italian. În imaginaţia mea italienii vorbesc mult. Ne-a povestit în cuvinte puţine despre insulele pe lângă care navigam (una a Madonnei, alta a unui văr de-al lui Aristotle Onasis) şi de alte puncte turistice pe lângă care ne-a dus, despre ocupaţia lui doar tras de limbă de băieţi şi cam atât.

La Grota Papanikolis (o peşteră pe jumătate inundată) am făcut o primă oprire (scurtă). Accesul se poate face doar pe apă. Peştera are şi o poveste, se zice că acolo se ascundea în timpul celui de-al doilea război mondial un submarin grecesc care  la primirea unor semnale fumigene de la aliaţi ieşea şi ataca vasele italiene.

lefkada croaziera (10)

Peştera Papanikolis

lefkada croaziera (11)

lefkada croaziera (12)

Următoarea oprire a fost într-un golfuleţ sălbatic unde după spusele italianului s-a filmat un clip promoţional la Viennetta – una dintre îngheţatele Algida. Am căutat reclama, nu cu mult simţ de răspundere ce-i drept, dar n-am găsit-o aşa că îl cred pe cuvânt. În golfuleţ am stat preţ de două trei ore, timp în care ni s-a pregătit masa şi noi am făcut snorkeling la greu. Pastele au fost excelente. Ne era şi foame de la atâta bălăcit.

lefkada croaziera (13)

lefkada croaziera (14)

Împreună cu noi în golfuleţ se afla o barcă cu o doamnă şi doi căţei. Soţul făcea scufundări sub atenta supraveghere a căţelului mascul. Căţeluşa în schimb, ca o doamnă, stătea la umbra stăpânei

lefkada croaziera (15)

albastru de Lefkada în jos

lefkada croaziera (16)

albastru de Lefkada şi în sus

lefkada croaziera (17)

snorkeling

lefkada croaziera (18)

lefkada croaziera (19)

Căţeluşa, tot ca o doamnă, pe spatele stăpânului

lefkada croaziera (20)

lefkada croaziera (21)

lefkada croaziera (22)

lefkada croaziera (23)

lefkada croaziera (24)

Cu burta plină am plecat spre un alt punct al insulei unde apa era într-o nuanţă de albastru pe care nu o mai întâlnisem până atunci. Şi acolo bineînţeles a urmat o nouă sesiune de snorkeling. Eu am practicat totuşi cu frică înotul în acea parte deoarece apa era pe cât de transparentă pe atât de adâncă.

lefkada croaziera (25)

Croaziera Lefkada

lefkada croaziera (26)

ne-am împrăştiat în toate direcţiile

lefkada croaziera (31)

lefkada croaziera (29)

unii mai eleganţi

lefkada croaziera (28)

alţii mai crăcănaţi

lefkada croaziera (30)

lefkada croaziera (32)

lefkada croaziera (33)

lefkada croaziera (34)

am vazut câţiva delfini

Şi cam atât. Povestea sejurului din Lefkada se apropie de sfârşit. Mai are dedicată o singură postare care sper că va fi la fel de savuroasă ca prima deoarece lungul drum spre casă a fost parcă mai tragic decât experienţa de la dus. Ţineţi aproape. Urmează “Traveling în style cu duba. Întoarcerea”.

2 thoughts on “Lefkada, o croaziera de o zi pe Marea Ionica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.