Thassos, ziua 4.1 – Mica lectie de mitologie greaca

  • by

Marti, 30 august 2011. Partea I – mica lectie de “legendele Olimpului” (mitologie greaca), ca tot raspundeam mereu cand eram mica la intrebarea “Ce vrei sa te faci mare?: ARHEOLOG”.

Ne trezim de dimineata sa prindem ultravioletele si apoi autobuzul de la 10.50 care pleca spre capitala insulei, Limenas. Toate s-au intamplat cam in fuga calului. Intre plaja si plecare trebuia neapărat facut un dus temeinic sa inlaturi sarea de pe tine altfel pe parcursul zilei ajungi la stadiu de castravete in borcan.

Autobuzul este un fel de frate mai scund al autocarului din prima zi, asa ca nu da mari emotii. In schimb remarc ce nu remarcasem in prima zi. Pe stradutele inguste din Panagia suntem foarte aproape de balcoane. Daca intind mana pot sa iau rufele puse la uscat pe sarma. Sa depășim momentul si sa ajungem la…. mitologie greaca.

Zeus, de meserie mai marele zeilor, calca in strachini mai mult decat oricare subaltern. La un moment dat ghidușul s-a transformat in taur si a rapit-o pe Europa, fiica regelui Agenor si a dus-o in Creta. Tata lu’ Europa s-a amărât profund si a trimis pe fratiorii ei sa o caute, cu ordin sa nu se intoarca daca nu o gasesc pe netrebnica. Unul din ei, pe nume Thassos, a ajuns pe o insula care l-a incantat nespus si cum nu se putea întoarce acasa la babac cu mana-n fund și fără sora-sa, a ales sa se stabileasca acolo.

Intr-o alta prezentare (mai elevata si mai documentata) apar descrierea si etimologia numelui pe cateva panouri info in muzeul pe care l-am vizitat si care mi-a placut mult.

etimologie-thassos

Thassos etimologie

Muzeul de arheologie din Thassos expune artefacte din secolul VII i.e.n – VII e.n. care schiteaza viata, institutiile, obiceiurile, credintele locuitorilor insulei de-a lungul secolelor. Întâlnești monede, vase, sculpturi, elemente arhitecturale, basoreliefuri, statuete, figurine din lut din diferite perioade. Fiecare obiect este însoțit de plăcuțe cu explicații / informatii pentru fiecare obiect, scrise in greaca, franceza si engleza. Atmosfera este foarte calda, prietenoasa. Proiectia luminii pe exponate este foarte bina gandita, pune in valoare obiectul. M-au facut sa imi doresc sa ma intorc acolo.

Va las in continuare cu … probabil pasiunea si regretul vietii mele. As putea sa incep facultatea de arhelogie, sa incerc sa imi realizez visul. Dar cred ca e bine in viata sa nu mi le indeplinesc pe toate – altfel la ce as mai visa???? Nu e neaparat lene sau lipsa de timp, dar probabil daca as sti prea multe despre nu ar mai fi VIS, nu ar mai fi “Legendele Olimpului”, zei, satiri si nimfe. Ar fi praf, pietre, ani, oase, oale, ulcele si margele. Iar copilaria mea nu merita asta.

muzeu arheologie

Si la gat ce ai? Margeleeee

muzeu-limenas-02

muzeu-limenas-03

ia calu meu si du-te

muzeu-limenas-04

monede antice

muzeu arheologie

Aici se afla scrisa o lege, sunt curioasa cate kile avea Constitutia 🙂

muzeu arheologie

oale si ulcele

Sfinx

Da, da cu tine vorbesc 🙂

Muzeu Arheologie Limenas

Razboi de tesut antic

obiecte antice

obiecte antice

muzeu thassos

imparatul fara cap

Capul lui Motoc vrem

monede antice

obiecte antice

obiecte antice grecesti

statuete antice grecesti

Statuia lui Zeus

Zeus, tata zeilor

statuie antica

Afrodita calare pe delfin

Născuta din spuma marii, in Cipru. Căsătorita cu Hefaistos, fierarul zeilor, un zeu șchiop si urat, căruia i-a fost destul de infidela, ca sa isi respecte statutul de zeita a frumusetii si iubirii ce era dansa.

alexandru cel mare

Alexander the Great

statuie apollo

Apollo, Zeul Soarelui si al artelor, frate cu Artemis

statuie veche greceasca

Dionysos si Nykterinos

muzeu-limenas-dionysos-si-o-muza

Dionysos si o muza

Muzele erau noua surori, patroane ale artelor, fiice ale lui Zeus si ale zeitei memoriei, Mnemosyne.
Clio (Κλειώ) – muza istoriei,
Euterpe(Ευτέρπη)- muza poeziei lirice,
Thalia (θάλλεω) – muza comediei,
Melpomene (Μελπομένη) – muza tragediei,
Terpsichore(Τερψιχόρη) – muza dansului,
Erato (Eρατώ) – muza poeziei erotice,
Polyhymnia (Πολυμνία) – muza retoricii,
Urania (Ουρανία) – muza astronomiei,
Calliope (Καλλιόπη) – muza poeziei epice

statuie greceasca muzeu arheologie

Dionysos

Dionysos, zeul vinului – Bachus la romani. Un zeu vesel, iubitor de viata.
“Oamenii din antichitate vazand puterea bauturii, s-au cam temut si au vrut sa o stavileasca. Baut cu cumpatare, vinul e bun, placut, intaritor. Unii artisti chiar socoteau ca vinul poate sa-i inspire in versuri, muzica sau dans. Dar cand ai intrecut masura, vinul devine ucigas. In el se afla ascunsa crima. Betivul este grosolan, nu mai are rusine si nu mai stie a chibzui. De-aici si multele aluzii, din legendele antice, cu privire la oamenii care innebunesc din pricina zeului Dionisos.
Dorind sa-i imblanzeasca firea acestei forte de temut, grecii i-au ridicat altare zeului care o intruchipa, si-l daltuiau frumos, tanar, cu trupul zvelt, infasurat in blana moale de pantera, stransa cam neglijent pe bust. Molatic, sprijinit de tirs, zeul avea pe fruntea alba cununa verde de vita, iedera si flori. In cinstea zeului acesta ciudat, puternic, aveau loc niste serbari – numite de elini orgii, si bachanale, de latini. Se faceau procesiuni, se inaltau imnuri – ditirambi – si se rosteau, in dialog, versuri vesele sau triste, cantandu-se legende de demult. Din ele se vor naste prearenumite tragedii, drame satirice si comedii, adica insusi teatrul grec”. Citat din “Legendele Olimpului – Alexandru Mitru”

muzeu-limenas-fata-1

muzeu-limenas-fata-2

muzeu-limenas-hadrian-1

Hadrian, imparat roman

muzeu-limenas-hadrian-12

Hadrian

statuete antice

Hair styles 🙂

statuia lui Hermes

Hermes, zeul calatoriilor

statuie antica

Nemesis, zeita razbunarii

Statuia lui Cezar

Lucius Caesar

muzeu-limenas-marsyas-under-apollo-punishment

Marsyas under Apollo punishment

muzeu arheologie Limenas Thassos

Far

Agora Antica

miniatura Agora Antica

Ruinele Agorei au fost scoase la iveala intre anii 1948 – 1955. Un spatiu dreptunghiular, care pe trei laturi avea magazine si depozite iar pe cea de-a patra se aflau cladirile administrative si locase de cult. Era inima orasului, centrul comercial si cultural. Tot aici era sanctuarul lui Zeus si al lui Theagenes marele atlet.

Iesim din muzeu incantati de cele vazute. Agora Antica se afla langa si ne face cu ochiul. Ii vazusem miniatura in muzeu, incercasem oarecum sa o memorez dar la fata locului nu reusesc sa ma orientez asa ca ma rezum la a face poze.
Ruinele sunt pe alocuri napadite de vegetatie, iarba este destul de inalta. Cararuile nu sunt bine conturate. Este foarte cald, iarba parca sfaraie si se aud insectele. Andi refuza la un moment dat sa treaca printr-un mini stufaris. Viteaza il las in urma, sa ma astepte. Ajung intr-o mica poienita strajuita de copaci inalti. E umbra si e bine.Si doua bancute cam rupte. Frunzele de pe jos anunta ca toamna e aproape.

As mai sta, dar nu ma lasa inima sa-l las sa ma astepte asa mult. Imi e si foame. Dar foamea de cultura e mai mare asa ca merg mai departe. Ajung la o poarta si de acolo la o portiune ingradita unde inca se mai sapa in cautare de vestigii. Acolo ar fi templu zeitei Artemis, zeita vanatorii, sora lui Apollo.

La nici un metru sunt case. O doamna intinde rufe pe sarma la uscat. Cum o fi sa iti bata istoria la usa iar tu sa intinzi rufe. Cred ca bine, te simti spiritual avansat in muncile casnice. Poate acu mii de ani acolo se purtau discutii aprinse despre arta.

Aici e capatul calatoriei mele prin Agora, ma duc sa astampar si foamea din stomac. Sus sus pe o colina flutura steagul Greciei. Frumos, dar cam sus.

agora-limenas-01

agora-limenas-02

ruine antice

agora-limenas-05

agora-limenas-06

agora-limenas-07

coloane antice

agora-limenas-09

ruine antice

coloane antice

ruine antice

coloane

Agora antica

Agora antica

Agora antica

Agora antica

Agora antica

Agora antica

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.