Stonehenge, Bath si English Breakfast. Desfasurarea actiunii. Londra partea 3.

Boabe de fasole mari şi aurii, ciuperci, două bucăţi de cârnat, felii subţiri de şuncă perpelită uşor cât să se încovoaie în farfurie, o roşie, toate asortate cu un ou ochi cu gălbenuşul puţin moale ce abia aşteaptă să fie spart de feliile de pâine prăjită. English Breakfast. Ceva mai bun nu există pentru un haplea matinal. I looove England, that’s for sure. Cel puţin la micul dejun.

Dar dacă e vorba despre cafea… încă puţin şi ajungeam în pragul depresiei. Închid ochii şi înghit. Să avem o zi minunată, asta ne dorim cu toţii. De ce să o stricăm de la prima doză de cafeină? Explicaţia a venit simplu: “She’s an alien. She doesn’t drink coffee.”

stonehenge-8

Bucuria revederii, sporovăieli, chicote şi îmbarcarea în maşină. E o zi mare azi. Ne îndreptăm către Stonehenge unul din motivele vizitei mei pe pământ britanic. Monumentul este situat în câmpia Salisbury la 3 kilometri vest de oraşul Amesbury, Wiltshire, în sudul Angliei. Pentru început avem 90 mile (aproximativ 144 km) de parcurs pe autostrăzi, am impresia că am schimbat mai multe. Din fericire nu m-am plictisit aşa cum mi se întâmplă pe A2-ul nostru ce ne duce la mare, peisajul e mai ofertant.

Dealuri încă verzulii acoperă sau deschid orizontul presărate din când în când cu case, cu turme de vaci şi de oi. Soarele călduţ le gâdila verdeaţa şi ridica aburi din pământ. Nu ne bucurăm prea mult de razele lui. Suntem în UK for queen’s sake. Norii groşi şi negri se adună din toate punctele cardinale parcă abia aşteptând să scape de lacrimi. Să mi le dea mie pe toate zic în gând, sunt sigură că le pot duce. Am antrenament.

Stonehenge bănui că nu are nevoie de prezentare aşa că nu voi zice decât puţine cuvinte. În principiu toată lumea îşi dă cu presupusul. E un mare mister scopul apariţiei sale şi cine l-a făcut, trăiască forţa sa. Nu de alta dar fiecare pietricică are zeci de tone iar zona nu abundă în formaţiuni stâncoase de mare tonaj. Pentru informaţii specifice, aprofundate pe fiecare bolovănel în piatră, există tratate complete pe care vă invit să le răsfoiţi / studiaţi.

Dăm roată încet încet megaliticilor şi facem multe poze. Încerc să găsesc unghiul perfect dar nimic nu pare să mă mulţumească. Îmi aduc aminte cu zâmbetul pe buze de o scenă din Ice Age în care mamutul Manny trece pe lângă o construcţie din pietre leit Stonehenge. “Modern architecture. It’ll never last.”. La final de tur normal că ne înţepenim la suveniruri. Unii dintre noi cedează, prea uşor totuşi, dar eu cu Luminoasa nu ne dăm ieşite cu una cu două. Doar foamea, stresul trecerii timpului şi a următorului obiectiv turistic ne hotărăşte.

stonehenge-1

stonehenge-ice-age

Modern architecture. It’ll never last.

Stonehenge 2

British chietricele

stonehenge 3

stonehenge-7

stonehenge 4

stonehenge 5

Stonehenge 6

Bath. Oraș în comitatul Somerset înscris în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, renumit printre altele pentru băile romane care datează din anii 43 î.Hr. Au fost construite pe vremea împăratului Vespasian iar oraşul se numea atunci Aquae Sulis. Erau cunoscute în tot Imperiul Roman şi vizitate de toate clasele sociale. Complexul includea şi un templu dedicate zeiţei Minerva (Atena la greci).

Deşi ardea foamea-n noi am decis să vizităm termele. În drum spre ele de la umiditate mă dureau genunchii atât de rău că începusem să urăsc sincer Regatul Unit al Marii Britanii din fiecare articulaţie, mai rău decât coborârea în cazne a Grădişteanului. Acelaşi regat în care doream să mă mut cu doua zile înainte.

După o oră şi ceva de învăţăminte şi şocuri culturale (de ce mulţi dintre bărbaţii frumoşi sunt gay oare?) am ieşit lihnită. Perspectiva morţii prin inaniţie plutea ameninţătoare asupra mea şi am toooot mers în derivă până am găsit ceva de haleală. O chestie cu pui şi piure, nu mai ştiu cum îi zice. Nu la fel de bună ca english breakfast dar stomacul mi-a mulţumit. Probabil ar fi fost veşnic recunoscător dar nu ştia ce îi pregătesc zilele următoare.

Bath 01

Bath 02

Bath 03

bath-04

bath-05

Bath 06

Bath 07

Bath 08

bath-09

Termele Romane

bath-10

bath-11

Statui. Mişcătoare şi nu prea

bath-13

Gorgona sau Meduza. Când o priveşti înţepeneşti

bath-14

Există viaţă şi printre vechituri

Bath 15

Bath 16

Bath 17

Bath 18

Universul într-un frigidarium. Dacă nu, într-o coajă de nucă

Bath 19

Bath 20

Bath 21

Fragment din acoperiş

Bath 22

Curge apa pe dedesubt. Mă simţeam ca Alice în Ţara Minunilor

bath-23

Vitrine

bath-24

bath-25

bath-26

Râul Avon

Bath 27

Little Something (for the one I love)

3 thoughts on “Stonehenge, Bath si English Breakfast. Desfasurarea actiunii. Londra partea 3.”

  1. Faine de tot fotografiile! Prima, cu tine şi pietrele în decor, e super! Bună întrebare, de ce mulţi bărbaţi frumoşi… Oare de ce? :)))

    1. Pai transmit felicitarile fotografului, ca si asa obtin pozele greu. Asa o ambitionez macar :). Iar la capitolul barbati… oare de ce? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.