Studiam harta Meridionalilor pentru o viitoare tura in Parang si mi-au sarit in retina tanarul Patru si juna Batrana. Deduc ca oricata imaginatie a avut romanul tot s-a mai dedublat in abstract si in denumiri, adica abundam in coincidente de toponime.
Tanarul Patru a fost plimbaret de felul lui, mai mult prin Meridionali. Are si un Plai prin Iezer- Papusa dar si un Varf prin Sureanu.
Despre Papusa, ce sa mai zicem. Prietena regimentului simpatica. Prin Iezer, Parang si Retezat. In Retezat chiar trece de 2500 de fani. Pardon, metri.
Batrana si-a tarait toiagu prin Sureanu si prin Iezer. Dar nu a ocolit nici Apusenii sau Bucegii. Are chiar si rezervatie naturala de tip hidro prin Rodnei (un izbuc deosebit). Concluzie: i-a cam placut viata prospaturii.
Bucura s-a inveselit prin Retezat dar si prin Bucegi unde a depasit 2500 metri cu inca trei. O banui ca in Retezat a avut o suferinta la drum de seara ca altfel nu se justifica lacul Bucura. A plans puternic sigur, a smiorcait ceva sentimente. Altfel nu iesea balta asa frumoasa incat sa se faca tabara vara de vara in jurul dansei.
Iezer are un lac aidoma hartii Romaniei in Rodnei (Carpatii Orientali) dar este si al doilea varf ca inaltime din masivul Iezer-Papusa (Meridionali). In plus numele e predestinat. Iezere si iezerisoare peste tot, apa sa fie.
Paltinis de Cindrel ramane in memoria noastra prin “Jurnalul de la Paltinis” al lui Gabriel Liiceanu. Dar mai are si un Pas in Muntii Bistritei.
Pietrosul Rodnei are un frate in Muntii Vrancei si multe alte rude de varii grade. Soacra Piatra Mare si Soacra Piatra Mica nevasta lu’ fratele Crai, verisoarele Arsa, Rosie si Galbena plus toate culorile Curcubeului si nu numai.
Varful Garbova – il intalnim pe la 1300 in Baiului dar si pe la sub o mie in Muntii Persani (Orientali) sau in Subcarpatii Vrancei. Pana se garboveste de tot.
Sigur mai sunt si alte coincidente dar vorba unui prieten… atata stiu, atata zic.