Iezer Papusa si caznele Gradisteanului

Multe se pot spune despre Iezer Papusa, toate importante. Nu stiu daca am precizat totusi cel mai important aspect – e muntele meu de suflet. Tinandu-se cont de titulatura pe care i-am acordat-o, in plus avand grija dinainte ca lumea sa stie de investitura, cu ocazia zilei onomastice editia 2011 am primit cadou o excursie spre inaltimile mult iubitului, de data aceasta pe varful Papusa (2391m). Si ce bine e cand tu stai si altii se agita sa organizeze.

Traseul: Cabana Voina – Cabana Cuca – Saua Gradisteanu – Varful Papusa si retur la Cabana Cuca.

3 decembrie 2011. Echipata cu fata vesela de sarbatorit caruia i s-a indeplinit dorinta plec din fata cabanei Voina. E mult prea cald pentru luna lui Undrea. Parca mi-as da din haine jos, parca nu mi-as da. Parca as bea niste apa, parca n-as bea. Intre atatea indoieli nici nu-mi dau seama cand in fata imi apare Cuca. Nu-i urata la o prima vedere (a mea) dar nu zabovim mult deoarece Miss Papushe ne asteapta inainte de caderea serii si se cade sa fim punctuali cu o doamna respectabila.

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-01

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-02

Cabana Cuca

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-03

Start traseu

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-04

Si cum doamnele respectabile pun piedici in cucerirea inimilor lor asa si dansa s-a gandit sa ne imbie la inceput cu un sarpe de poteca (albastru tip banda), alpinist din tata-n fiu. Si urca, si urca, si urca poteca noastra pana cand, ce sa vezi… dam in gol alpin. Culmea. Nu ma asteptam. Eram sigura ca padurea nu se va termina si ca noi vom ajunge pe un taram paduros, cetinos, scorburos si vom sfarsi mancand radacini la lumina frontalelor pana se vor sfarsi bateriile.

Dar Miss Papushe nu ne-a slabit nici din golul alpin. Cum doar cei initiati au dreptul sa ii pupe talpile s-a gandit la o a doua incercare, si anume ascensiunea Gradisteanului. Un secret de la mine pentru voi: o panta mai nenorocita ca asta cu siguranta n-am intalnit in muntii pe care i-am plimbat pana acum. Iar daca tineti la genunchii vostri va recomand sa o urcati si atat. La coborat orice altceva e cea mai buna optiune. Nu coborati Gradisteanu decat daca aveti aripi de Hermes la Vibram.

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-06

Muntele Batrana

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-07

La drum de zi dau la spate Gradisteanu

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-08

Fata de Sarbatorit cu Iezerul Mare la nasuc

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-09

iezer papusa

Furnicute sub o perdea de raze

iezer papusa

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-13

Iezerul Mic, Iezerul Mare, Vf. Rosu, Batrana, Plaiul lui Patru si Aradeanca la munte

iezer papusa

In Saua Gradisteanu

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-15

Varful Batrana vazut din Saua Gradisteanu

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-16

Bucegi si Leaota aproape sa intre in rama (dreapta)

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-17

Paralele, Paralele. Iezer / Piatra Craiului / Bucegi

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-18

Varful Papusa

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-19

Cucuiul acela din stanga e Leaota

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-20

Perdeaua de raze ne insoteste

Privelistea din Saua Gradisteanu reuseste sa ma faca sa uit de primele doua munci ale lui Hercule. Pai Papushe Aradeanca e muntele tau de suflet. Ce te tot plangi, doar pentru asta ai urcat? Vezi in stanga minunata-i creasta. Iezerul Mare, Varful Rosu, Batrana si Plaiul lui Patru cel lung ca o zi de Post toate sunt acolo doar ca sa iti desfete retina. In fata ce-ti rasare? Doar un Crai in toata „printosenia” calcarelor sale, regalul Bucegilor si inaccesibila Leaota. Iar la dreapta? Insusi Gainatul Mare, tinta ta de maine si in stanga lui prietenul minor Gainatul Mic. Hai, nu mai rosi ca nu se asorteaza. Cu totii stim ca iti place sa adaugi la palmares munti cu denumiri pitoresti. Asa ca pe cai ca se filmeaza.

Mda, pacat ca se filma ca altfel probabil refuzam urcarea. Glumesc normal, dar oarecum e greu. Gandind la rece (cand batea vantosu’ visul meu era sa fiu pinguin) Cabana Cuca este situata la 1175m altitudine iar Varful Papusa la doar 2391m. Diferenta de doar 1216m pe care o iei in 3 ore si putin se simte undeva. De regula in musculatura, articulatii si te gadila si la capitolul vointa si dorinta. Nu exista nu pot, exista nu vreau. Asa ca Eu vreaaaaaau, Eu pooooot. Citez dintr-un clasic in viata.

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-21

Eu vreaaaaaau, Eu pooooot. Inca o picatura pisicuto 🙂

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-22

Piatra Craiului (Sudica) si Bucegii

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-23

Piatra Craiului (Sudica), Bucegi si Leaota in dreapta

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-24

Vacarea, Iezerul Mic, Iezerul Mare, Vf. Rosu, Piscanu, Plaiul lui Patru si o limba de zapada 🙂

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-25

Ingenunchiati in fata Papusei

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-26

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-27

Craiul ne face cu ochiul

iezer papusa

Calcare si o geana de lumina

iezer papusa

iezer papusa

Gainatul Mic si fotogenic 🙂

iezer papusa

unii coboara

iezer papusa

Gainatul Mic si Gainatul Mare

iezer papusa

Leaota

iezer papusa

Soare mangaie Plaiul lui Patru

iezer papusa

si dai si urca

iezer papusa

Piatra Craiului si Bucegi

Si dai si urca, ca la pash’opt. Atingem in sfarsit cei 2391metri ai Varfului Papusa. Cum ne zbura vantul rau (probabil isi usca parul cu feonul) tragem cateva cadre in budoar si ne retragem. La timp pentru momentul in care se trage cortina. Soarele somnoros se duce la culcare pe dupa Vacarea. Leaota cea curioasa ii invadeaza intimitatea din partea cealalta dar sunt sigura ca a pus-o la punct. Noua nu ne ramane decat sa ii fotografiem cat putem de artistic iesirea din scena in timp ce coboram faldurile Papusei.

iezer papusa

Fagarasul in zare

iezer papusa

iezer papusa

Creasta Iezerului vazuta de pe varful Papusa (2391m)

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-40

Fagarasul vazut de pe varful Papusa

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-41

Barajul Rausor in lumina apusului

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-42

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-43

Admirand iesirea solara din scena

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-44

The Twilight Saga

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-45

Apusul si Culmea Vacarea

iezer-papusa-cuca-gradisteanu-46

iezer papusa

Gainatul Mic si cel Mare

iezer papusa

Pelerinii luminii

iezer papusa

Apus de Iezer Papusa

iezer papusa

Pelerinii luminii

Crepusculul ne invadeaza prea repede existenta. Uitam de fotografii frumoase, de optica si de reflexia luminii care nu prea mai e. Coborarea e abrupta si amara. Important e sa nimerim intrarea in padure pana pierdem ultima licarire. Sunt prima, in fruntea sirului. Se vede ca nu sunt din clanul Cullen, nu iubesc intunericul prea mult. Cu toate astea e faina insiruirea de luminite ce coboara in onduleuri stranse. Du-ma acasa, mai tramvai, Du-ma acasa, ce mai stai… Du-ma la casuta mea, Cu portita si cismea.

Seara se termina fain, in ritmuri de patru chitari. Noaptea se lasa in mahala, se aprind luminile la bar… odata cu aniversarea a patruzeci de ani de casatorie a cabanierului daca nu ma insel asa ca am sarbatorit cu spor. M-am nimerit intr-un capat al mesei langa un televizor mic cu tub care emitea in nuante de verde un duet de pomina Gica Petrescu si Stefan Banica, duet pe care chiar mi-l doresc salvat intr-un format mp3 cat de curand. Zi una mai saltareata, pana la 4 dimineata…

Ziua urmatoare a fost atat de grea incat Gainatul Mare a parut mai inaccesibil decat K2, atata timp cat il preceda Gradisteanu. Asa ca am preferat intoarcerea in linistea forestierului pana la Cabana Voina. Scurt traseul dar suficient. Asa am motiv de intoarcere nu ca mi-ar trebui vreunu ca sa revin in Iezerache. Acestea fiind spuse va doresc un 2013 minunat si picioarele sa va poarte macar odata prin acest minunat munte.

In caz ca va doriti informatii exacte recomand Ghid Turistic Iezer-Papusa, de Nae Popescu. Extras din ghid: „Iezerul si Papusa se situeaza printre masivele cu suprafata mijlocie din Carpatii Românesti (Bucegi, Parang, Ceahlau etc). Il intrec sub acest raport muntii Fagarasului si Retezatului. Suprafata sa este insa cu mult mai mare decât a vecinilor sai de la est: Piatra Craiului si Leaota. Creasta principala incepe din Muntele Papaul si se continua cu muntii Carligele, Iezerul, Batrana, Papusa, Boteanu si Pleasa Draganului. Doua varfuri inalte domina intreg masivul: Iezerul Mare (2461 m) la vest si Papusa (2391 m) la est; ele imprumuta numele intregului masiv. Alte varfuri depasesc altitudinea de 2400 m: Varful Rosu 2469 m si Varful Iezerul Mic 2408 m; Varful Papusa se situeaza foarte aproape de limita celor 2400 m; poate fi identificat cu usurinta dintre inaltimile inconjuratoare.”

iezer papusa

La Revedere, 2012! Sa ne vedem cu bine in 2013!

9 thoughts on “Iezer Papusa si caznele Gradisteanului”

  1. N-am urcat niciodata in Iezer-Papusa, dar imi place foarte tare privelistea asupra Bucegilor si Craiului de acolo de sus. Fain jurnalul!
    PS: am si eu un munte de suflet : la mine este Ciucasul!
    Un An Nou minunat iti doresc plin de bucurii si de multi munti batuti la picior!

  2. Tare faine fotografiile, peisajele la fel, mi-e dor de o ieşire din asta… 🙂 Voi mergeţi cumva şi iarna sau doar în celelalte anotimpuri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.