Nerlingeeeer, da’ ce fata ai!

O faţă nouă, vă zic eu. De chirurgia estetică s-a ocupat Asociaţia Montana Carpaţi în colaborare cu Serviciul Public Salvamont Argeş, o nouă etapă a programului „Voluntar în Carpaţi”. Munca efectivă a constat în transportul materialelor de construcţie (nisip, ciment, unelte şi voluntarii cu tot cu ele) de la cabana Capra până la monument, refacerea acestuia şi serbarea zilei de naştere a lu’ Mitză ca premiu în caz de comportament exemplar. Vă daţi seama ce sârguincioşi am fost?

nerlinger-refacere-fagaras-38

Revenind la obiectul muncii, monumentul Nerlinger din Munţii Făgăraşului, acesta se situează în zona Şaua Vârtopului între Arpaşul Mare şi Arpaşul Mic. Este înălţat în memoria a doi turişti ghinionişti, Richard Nerlinger şi Herta Ruzicka. Ei şi-au găsit sfârşitul pe poteci făgăreşene în 30 iunie 1934. Ceaţa şi ploaia le-au ţinut cununa şi drumul în direcţia greşită. Deşi de atunci echipamentul şi cunoştinţele montane au evoluat mult, victime încă sunt destule. Muntele nu trebuie subestimat niciodată, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Oricât de Dancăn Măclaud din clanul lu’ Măclaud eşti.

Tabăra trebuia să fie la cabana Capra dar câteva neînţelegeri au mutat-o mai jos cu câteva sute de metri altitudine sau câţiva kilometri pe şosea, într-o curbă a Transfăgărăşanului. Eram într-una din primele maşini ce au ajuns la locul faptei aşa că nu am recunoscut locaţia dar pentru următorii am postat un semn pe care nu-l vor uita prea curând. “Voluntar în Carpaţi” ai vrut să fii? Atunci asta vei primi.

nerlinger-refacere-fagaras-01

 Voluntar în Carpaţi

Ne-am tot adunat până aproape de miezul nopţii şi apoi am numărat stele. Sau grade. Până de dimineaţă unii. A doua zi ochii erau cârpiţi şi restul fiinţei nedornică de trezire. Totuşi s-a percutat rapid la ordinele procuratorii şi eram strânşi de bagaje şi băgaţi în port-bagaj-ul autovehiculelor mai repede decât spera orice şef de trib. Pecado a fost altul. Cea mai importantă persoană, domnul meşter, nu ajunsese. Era undeva într-o maşină cu mers de croazieră. Important e că a călătorit în siguranţă. Altfel, rinoplastia de monumente nu va mai fi la fel.

nerlinger-refacere-fagaras-03

Cazare la cort cu mic-dejun inclus

nerlinger-refacere-fagaras-02

 Şi totuşi omleta aia unde e?

nerlinger-refacere-fagaras-04

Voluntarii Sufletzelle

nerlinger-refacere-fagaras-06

Drumul lui Năstase

nerlinger-refacere-fagaras-07

Spre Căldarea Fundu Caprei

nerlinger-refacere-fagaras-05

Împărţirea tainului, sacii de ciment

nerlinger-refacere-fagaras-08

Furnicuţele

Traseul efectiv ne-a început mai sus de Capra, pe triunghi galben. Întâi pe forestier dar nu foarte mult. Suficient cât să surprindem instantanee cu o capră neagră dezorientată şi oxigenată. Ar fi vrut săraca să ajungă la apă dar erau cel puţin două duzini de ochi care o incomodau. După ce ne-am săturat privirea de silueta dânsei am purces la drum. La urcuş mai bine zis.

Vremea ne-a ţinut pe linia de plutire. Era nor şi răcoare. Câteodată prea răcoare. Şi bătea un vânticel în reprize. Când era mai puternic dacă nu te ţineai bine-n botine părăseai creasta instant ca nessu, pe aripile vântului.  Ar fi fost grea ascensiunea, mai ales pentru băieţii cu cimentul la purtător, dacă ne lovea soarele cu jdemii de grade în moalele capului. Când se ridica ceaţa puteai vedea în toată splendoarea Fundu Caprei… Căldarea Fundu Caprei… cu Revolverul deasupra ei mărginită la nord de Creasta Arpăşelului, Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507m), Urechile de iepure şi Turnul Vartopel (2385m).

nerlinger-refacere-fagaras-09

Mai avem nevoie şi de iarbă

nerlinger-refacere-fagaras-10

nerlinger-refacere-fagaras-11

La Fereastra Zmeilor… aşteptându-l pe Făt Frumos…

nerlinger-refacere-fagaras-12

…nu e el 🙂

Ajunşi la Fereastra Zmeilor (Poarta Arpaşului) am luat o pauză de reculegere şi regrupare. Trupa s-a împărţit. Cei cu bagaje grele dar şi cei cu frică de coborârea pompieristică pe frânghia de la “Trei paşi de moarte” (eu) au pornit prin Căldarea Pietroasă. Pe acolo e al doilea traseu spre Cabană Podragu via lacul Podragel pe cruce albastră (CA). (Părerea mea: traseul prin căldări este mult mai solicitant din cauza diferenţelor mari de nivel. Circurile glaciare străbătute: Căldarea Pietroasă, Căldarea Vârtopului şi Căldarea Podragel.)

Întâi am coborât accentuat în căldare, a urmat ceva mers pe curbă de nivel şi pe un petec de zăpadă care ne-a dat nişte mici strângeri ca la sfârşit să urcăm înapoi la buza căldării. De acolo crucea albastră continuă în coborâre spre Căldarea Vârtopului. Noi am cotit-o dreapta pe o pantă neprietenoasă în înclinaţie, scurtătură marcată cu punct alb. Joncţiunea cu poteca de creastă s-a făcut cu transpiraţie şi muşchi încordaţi, crăpau pantalonii pe noi de ce picioare lucrate aveam. Numa’ fibră.

nerlinger-refacere-fagaras-18

 Căldarea Pietroasă

Singurul dintre cei cu multe kilograme-n spate care nu a mers pe ruta ocolitoare a fost Tudor. O defecţiune tehnică la un picior l-a făcut să aleagă drumul cel mai scurt, pe creastă, prin zona cu numai numele de ea “La trei paşi de moarte”. Tot pe acolo a mers şi restul trupei. Între două sesiuni de lanţuri au făcut şi pe salvatorii unui biet câine ce rămăsese ochii-n golul alpin, scheunând. Vorba cântecului: Să te întorci înapoi nu ai unde o o o…  Într-o clipă de rătăcire probabil s-a crezut alpinist, rudă îndepărtată a lu’ Laika. Singura diferenţă este ca dânsa a ajuns doar pe lună. Eroul nostru in schimb urcase până sus la popârţac si evident că nu a putut coborî partea tip “scară de incendiu” cu toate cele patru labe din dotare. Nici unora cu două picioare si maini dotate cu degete opozabile nu le iese din prima fie vorba între noi.

nerlinger-refacere-fagaras-13

Vreau jos, Vreau jos!

nerlinger-refacere-fagaras-14

nerlinger-refacere-fagaras-15

Laika e varză… uitaţi-vă la mine

nerlinger-refacere-fagaras-17

Salvatorii de căţei

nerlinger-refacere-fagaras-16

Iubiţi şi câinii vagabonzi
Sunt mai cinstiţi şi uneori mai lorzi.

Revenind la voluntarii noştri bipezi ei au ajuns cu chiu cu vai sus în deal la Nerlinger. L-au găsit cam muşcat de vreme, cerea o operaţie estetică. În urma investigaţiei expertului i s-a aplicat o rinoplastie, o otoplastie, niscaiva lifting şi din când în când injecţii cu colagen cimentos ca să fie cel mai muşchiulos monument din zonă. În traducere liberă în afară de cimentul adus de la Capra la locul faptei s-a cărat apă cu rucsacul de jos din căldare de mai mulţi voinici cu spatele rezistent şi lespezi cât de multe ca să iasă un Nerlinger mai trainic şi mai frumos, cam ca la “podul de piatră s-a dărâmat”.

nerlinger-refacere-fagaras-19

Nerlinger, înainte de refacere. Lovit în aripa dreaptă şi cu o momâie pe post de acoperiş.

nerlinger-refacere-fagaras-20

nerlinger-refacere-fagaras-21

nerlinger-refacere-fagaras-22

Valea Arpaşului

nerlinger-refacere-fagaras-23

Heil, heil, heil and kill!

nerlinger-refacere-fagaras-24

nerlinger-refacere-fagaras-25

Se cară pietre pentru a umple golurile

nerlinger-refacere-fagaras-26

Pe fundal Lacul Buda punct de plecare al pârâiaşului ce formează sălbatica vale a Budei, una din cele două ape mari care formează Argeşul.

nerlinger-refacere-fagaras-27

nerlinger-refacere-fagaras-28

Fii om şi pe munte!

nerlinger-refacere-fagaras-29

nerlinger-refacere-fagaras-30

Look me in the eyes!

nerlinger-refacere-fagaras-31

Voluntari în Carpaţi!

nerlinger-refacere-fagaras-32

Muncitorul şi Managerii 🙂

nerlinger-refacere-fagaras-33

nerlinger-refacere-fagaras-34

nerlinger-refacere-fagaras-35

nerlinger-refacere-fagaras-36

nerlinger-refacere-fagaras-37

nerlinger-refacere-fagaras-38

Nerlinger si La Parul de Fier, 2315 metri

Deoarece nu prea mai aveam ce face monumentului, el fiind deja pe mâini bune, o parte din noi am luat decizia să coborâm mai devreme. La întoarcere mi-am înfrânt emoţia şi am revăzut lanţurile celor “La trei paşi de moarte”. Au tremurat puţin gladiolele dar am trecut în glorie, cu ele nescuturate.

nerlinger-refacere-fagaras-39

nerlinger-refacere-fagaras-40

Poteca pe sub Arpaşul Mic. Mai jos poteca prin Căldarea Pietroasă pe care am mers la dus

nerlinger-refacere-fagaras-42

La Trei Paşi de Moarte

nerlinger-refacere-fagaras-43

La Trei Paşi de Moarte

nerlinger-refacere-fagaras-44

nerlinger-refacere-fagaras-45

Căldarea Fundu Caprei vegheată de Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507m)

turme oi Fagaras

La o bârfă cu fetele în Căldarea Fundu Caprei

Seara am fost prea obosită ca să pot socializa şi m-am retras devreme. Prea devreme. Nici măcar “La Mulţi Ani Mitză” n-am putut articula. M-a iertat sărbătoritul din fericire. Am adormit pe fundal muzical, concertul susţinut de Florin Talent Band & Invitaţii săi. Şlagărele au venit unul după altul: “Cu găleata-n mână”, “O vacă a iubit un bou, vacă bou, vacă bou”, “Noi n-avem … plapumă să ne acoperim copiii” şi multe altele. Păcat că maestrul s-a retras prea devreme să cânte lui Moş Ene şi mi-a lăsat visele în grija invitaţilor. Nu zic nu, cântă bine şi ei dar mai au nevoie de niscaiva tuşă artistică. Sau nu eram eu suficient de obosită…

Dimineaţa am făcut ochi târziu. M-au hotărât să ies din cort aburii cafelei. Mi-au adus aminte de o tură faină şi un Ciucaş de noiembrie, cumva ca la Proust şi madeleinele. În căutarea timpului pierdut. Am continuat cu poze de grup, mic dejun cu sufletzelle, împărţiri pe maşini, pupături şi la revederi. Plus o mică tură de duminică unii dintre noi. Dar despre ea altădată.

nerlinger-refacere-fagaras-47

8 thoughts on “Nerlingeeeer, da’ ce fata ai!”

  1. Felicitari pentru munca, imlicare de tot felul si nu in cele din urma, jurnal!
    AMC a fost foarte activa vara aceasta si datorita membrilor noi care au pus umarul si au adus forte proaspete in materie de multe lucruri, inclusiv voie buna. Tu Andreea esti unul dintre ei 🙂

    1. Daaaa, super activa a fost si inca o sa fie. Pacat ca nu tin pasul cu toate activitatile.

      Multumesc de aprecieri. La voie buna ma pricep cel mai bine asa ca de asta ma ocup. Stie Florin… ne distribuie sarcinile functie de skill-uri asa ca eu sunt cronicarul expeditiilor :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.