Intrebari calatoare

  • by

Printre Rânduri m-a provocat cu întrebări călătoare. Răspund cu câteva rânduri.

1.Unde ai zburat prima dată cu avionul?

La insistențele unei bune prietene (Luminoasa), locuia în Madrid și m-a invitat la ea, mi-am învins teama și am zburat prima dată. Senzațiile de dinainte și din timpul zborului le-am descris aici și aici.  

Bineînțeles biletul de avion a fost achiziționat online de ea și când m-am văzut în fața faptului împlinit, cu banii dați, nu am mai avut încotro. Altfel m-aș mai fi gândit și răzgândit de câteva ori până să fac pasul. Și următoarele zboruri au fost planificate de alții iar curaj am prins mai târziu, dacă se poate numi curaj. Mai degrabă e dorința de a descoperi locuri noi iar avionul e mijlocul de transport care mă poate duce cel mai rapid până la ele. Dacă stau bine și mă gândesc a doua călătorie în străinătate, implicit al doilea zbor (Londra de data asta), tot la inițiativa Luminoasei am făcut-o.  

2. Numește 3 lucruri esențiale pentru tine în călătorii.

Actele de identitate, biletul de avion, telefonul care este și pe post de aparat foto și cardul / banii cash. Nu mă pot opri doar la trei, oricât aș vrea.

bologna zi 1 (18)

3. Cu cine ai vrea să călătorești?

Îmi place să călătoresc cu prietenul meu chiar dacă prezența lui nu mă ajută prea mult în momentele cu turbulențe. Nu cred că m-ar putea ajuta cineva atunci. Puterea de a mă calma vine din interior. Mi-ar plăcea să călătoresc odată cu părinții dar mi-au declarat răspicat că avem o țara frumoasă și nu țin să vadă și alta. Cu alte cuvinte le e frică de zbor și preferă circuitele cu mașină. Îi înțeleg.

4. Ce loc din avion preferi: geam, culoar sau mijloc?

Nu am un loc preferat, important e să fie zborul fără incidente.

5. Cum pierzi timpul atunci când călătorești?

Citesc revistele puse la dispoziție de companiile aeriene, ghidurile turistice pe care mi le-am luat de acasă (multe planuri se dau peste cap deoarece atunci le acord mult mai multă atenție și descopăr locuri noi pe care aș vrea să le văd), mă joc cu mult spor Candy Crush și îmi stresez companionii cu întrebările clasice ale copilăriei: Oare cât mai avem? Oare pe unde suntem? La ce oră zicea că aterizează?  

6. Numește câteva țări prin care ai călătorit.

Le enumăr pe toate că nu sunt multe: Anglia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Serbia, Croația, Muntenegru, Olanda, Bulgaria și bineînțeles România.  

7. Care dintre acestea a fost preferata ta?

Toate mi-au plăcut dar cum trebuie să mă hotărăsc primele trei în ordine alfabetică sunt: Anglia, Croația, Grecia, Italia și Spania. Ah, am zis deja cinci.

8. Cu ce mijloc de transport îți place să călătorești?

Mașina e mijlocul de transport preferat poate și pentru că am avut călătorii reușite pe patru roți. Anul trecut un road trip de două săptămâni ne-a purtat prin Serbia-Croația-Muntenegru. Mi-a plăcut că am putut schimba planurile atunci când nu s-au mai potrivit cu starea noastră de spirit, ne-am oprit unde am vrut și am plecat când am vrut dintr-un loc. Mai greu era cu încărcatul bagajelor care erau multe și doar unul dintre noi era maestru în așezarea acestora astfel încât să încăpem și noi oamenii pe lângă ele în mașină.  

plitvice lakes (01)

dubrovnik zi 1 (01)

Memorabilă și de plăcută amintire, deși atunci au fost momente când ne-am fi sfâșiat între noi, este călătoria cu dubița până în Lefkada. 8 suflete, 8 personalități diferite, închise în câțiva metri pătrați de dubiță care nici nu avea aer condiționat. Traveling in style cu Duba.  

duba (5).jpg

Și pentru că insistați vă spun și planurile de viitor. Includ călătorii pe două roți cu bicicleta proaspăt cumpărată (e un biciclet de fapt și îl cheamă Boss) și poate la anul (și la mulți ani) o călătorie pe mult mai multe roți prin Europa cu trenul, am găsit niște ponturi foarte bune la Zmeul Călător.  

9. Numește o destinație în care ai vrea să te întorci.

În fiecare vară aș călători în Grecia și mi-ar plăcea să văd cât mai multe locuri din Italia.  

10. Exista un loc în care nu ai mai vrea să te întorci?

Nu există. Am văzut prea puține în locurile în care am călătorit ca să zic că le știu pe toate, sigur mai au secrete.  

11. Ai ceva pățanii interesante din categoria “M-am pierdut”?

Din păcate nu m-am pierdut niciodată cu adevărat.

12. Unde ai călători special pentru mâncare?

Grecia cu salatele sale m-a cucerit și Anglia cu al său mic dejun. În cazul meu, dar sunt sigură că nu sunt singura, cred că întrebarea poate fi reformulată astfel: Unde ai călători special și pentru altceva decât pentru mâncare, gen de băut?  

Purtam acum câteva zile o discuție cu prietenul. Încercam să îl conving să ne aruncăm în necunoscut, spre Bran cu bicicletele și să căutăm cazare la față locului.

  • El: Aș vrea să știu că am cazare înainte să plec, nu vreau să dorm cu capul pe bicicletă pe scările castelului
  • Eu: Știi citatele de pe facebook care spun că important e drumul nu destinația?  
  • El: Nu sunt de acord. Important e să fie bere la destinație.

Acestea fiind zise în fiecare țară în care am călătorit am încercat specialitățile cu hamei ale locului iar pentru un Mythos servit într-un pahar proaspăt scos din congelator m-aș întoarce cu plăcere în Elada. Și mi-a mai rămas gândul la un Cruz Campo savurat după o zi lungă în Segovia. Nici frizzante(le) din Bologna n-a fost rau.

Mythos.jpg

13. Care este următoarea ta destinație?

Visez la multe în acest moment dar nimic nu e concret. Bugetul pe 2016 dedicat călătoriilor s-a consumat. Aștept promoțiile Tarom ca să cumpăr bilete în vederea unei călătorii la Praga în 2017.

14. Cum îți place să îți structurezi călătoriile?

Nu știu cât structurez și cât e la impuls la fața locului. De obicei din ghiduri și de pe blogurile de călătorii extrag informația brută, acel top 10 pe care orice destinație îl are. Apoi pentru un plus de joacă deschid cartea. Cu ochii închiși iau ghidul (hard copy) și pagina la care se deschide îmi dezvăluie destinația la care e musai să ajung. Și încă ceva care mă provoacă: încerc la fotografiile care îmi plac din ghiduri să găsesc unghiul din care au fost făcute și să trag și eu un cadru al meu. Odată in suflet și pe retină și abia apoi pe cameră.

Un loc important îl ocupă experiențele în urma cărora descopăr viața de zi cu zi a localnicilor: ce fac italienii sâmbătă seara în Bologna? Studenții după cursuri unde se distrează? Hai în pub să vedem cum joacă Anglia (la Euro 2016) că tot suntem la ea acasă… ați prins ideea.  

15. Pe cine provoci?

Printre cunoștințele călătoare am văzut că mulți au fost provocați și au răspuns deja chestionarului mai puțin Blogul Vienez așa că îi aștept cu mult interes relatarea.  

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.